Bang eller pfssst?
Dato
28-08-2005

Forfatter(e)
M. Lindholm

Bang eller pfssst?

Selvfølgelig er de helt urimelige. Boligpriserne, altså. De færreste er efterhånden i tvivl om, at der er en boligboble - eller at noget i det mindste er skævt. Vel?
Her er et par snapshots: Mens vi var til barnets første skoledag fortalte en forundret pedel, at hans datter havde købt et gammelt faldefærdigt sommerhus på en beskeden 600 kvadratmeter grund sidste år i Solrød for 1,5 mio. kr. Denne sommer vurderede realkreditinstituttet det til 2,5 mio. kr. "Der er jo noget galt, ikke?" sagde han.
Vores venner fra USA var på besøg - de har netop solgt deres hus i New Jersey og kunne konstatere, at de havde tjent 7.000 dollar - omkring 40.000 kr. - om ugen i de fire år, de havde boet i huset. "Why the heck do I work?," sagde manden.
Vores venner fra Dubai var også på besøg. Der stiger priserne på boliger for øjeblikket med noget, der ligner 100 pct. om året. De lokale danskere hamstrer lejligheder. En har købt syv. "Det er helt vildt - er det ikke?" sagde de.
Selv besøgte vi venner i Italien, som sidste sommer købte en 50 kvadratmeter stor ferielejlighed - ganske vist med en smuk bourgonvillahave ned til vandet, men alligevel - for godt 3 mio. kr. Det er 60.000 kr. pr. kvadratmeter. De var glade, for priserne er steget voldsomt siden da. "Scusa, men vi har aldrig set noget lignende, non mai," sagde de.
Så er der familien. Svogeren, som studerer i København, der er blevet halvmillionær på sin andelslejlighed, og nu overvejer et afdragsfrit lån for at købe sommerhus. Svigerforældrene med huset på første række, som engang var 1,6 mio. kr. værd og nu kan sælges for over 7 mio. kr. Nu, i denne måned. Hvem ved hvad september kan indbringe.

Skål i friværdien
Man kan selvfølgelig vælge at smile over alle disse absurditeter, skåle i friværdien og nyde festen, men de mange samtaler under middagsselskaberne om hvordan man snedigst rider med på boligbølgen ved at låne til stilforladt bebyggelse af tvivlsom kvalitet i Tyrkiet har alt for mange mindelser om de sidste dage før dotcom-boblen sprak i foråret 2000.
Også dengang var alle pludselig investeringseksperter på noget, de intet anede om, hvilket unægtelig gjorde det lettere at spinde fantasifulde konspirationsteorier om hvorfor ekstremt irrationelle forventninger pludselig var snusfornuften selv. Robert Shiller, Princeton-professoren som blev verdensberømt for at forudsige dotcom-krakket i sin bog "Irrational Excuberance", har længe advaret mod en global boligboble, som - hvis den får lov til at vokse - kan skabe et verdensomspændende ragnarok, når den brister. Han mener, at regeringerne bør gribe ind og regulere lånemarkederne ved at forbyde de mest absurde realkreditlån, der er med til at puste boblen op, og beskytte førstegangskøbere mod at sætte sig i gældsfælder.
Pointen er, siger han, at massepsykologien i kølvandet på en bristet boligboble kan få hundreder af millioner kerneforbrugere verden over til pludselig at føle sig fattigere og blive fedtede. Exit forbrugsboom, fremtidstro og investeringer, enter arbejdsløshed, tvangsauktioner og en krise, der skriver sig ind i historiebøgerne. Selvfølgelig har politikerne ikke fulgt anbefalingen. Det giver ikke stemmer.

En nænsom nål?
Fordi det føles som de sidste dage behøver det ikke at være det. Boligboblen kan i teorien vokse i flere år endnu - hvilket netop er problemet. Den henter først og fremmest sin næring fra globaliseringen og især Kina, der får priserne på det meste til at falde, selv om olien stiger. De faldende priser holder inflationen i ro og renten nede, så boligpriserne og forbruget kan stige. Uden at vi rigtigt opdagede det, er verden blevet dybt afhængig af, at Kina vokser og globaliseringen ruller videre. I USA har centralbanken sat renten langsomt op i et forsøg på nænsomt at stikke en nål i boblen. Spørgsmålet er, om man kan det. Boligmarkederne i de prisførende storbyer i USA er ganske vist gået i stå over sommeren, hvilket er et tegn på, at festen kan være slut - men selv et pfssst på boligmarkedet kan give et ordentligt bang i økonomien.
"Vi bør alle være urolige," advarede professor Paul Krugman, en af USA's stjerneøkonomer, i sidste uge. For nok punkterer boligboblerne over længere tid end aktiemarkederne, men det ændrer ikke ved, at det amerikanske forbrug er blevet dybt afhængigt af fortsat stigende boligpriser. Derfor kan alene et stop i stigningerne i boligpriserne i værste fald få USA's økonomi til at kollapse og rive store dele af resten af verden med sig.
Hvis det sker nu, er den eneste - ret ringe - trøst, at det givetvis ville være meget, meget værre, hvis det først skete om tre år.
Mens vi venter på lyden fra boligboblen ligger de fine ejendomsopstillinger på feriehuse i Sardinien, lejligheder i Dubai og børneboliger i København og nærer en gnavende tvivl. For jeg husker, at min svoger, der nu vil bruge sine andelskroner og rentefrie lån til at købe et sommerhus, investerede sit studielån og sin opsparing i en skudsikker dotcom-aktie to dage før boblen bristede.

Politiken, den 28. august, 2005


Tilbage
Mikael R. Lindholm, Fyrrevej 15, 2680 Solrød Strand, Telefon: , mrlindholm@mail.dk