Hjernepligt, ja tak
Dato
04-04-2009

Forfatter(e)
Tænketanken

Hjernepligt, ja tak

Verden er i krise. Eksporten kollapser. Kreditten er tørret ud. Forbruget styrdykker. Arbejdspladserne forsvinder. Klimaet lider. Hvad skal vi gøre?
Behovet for friske, offensive ideer, der leverer optimisme og åbner tankerne for nye muligheder har aldrig været større. Udebliver de, risikerer vi derimod, at de defensive tanker får overtaget. Nationalisme. Protektionisme. Ekstremisme.
Danmark er en af verdens mest kreative nationer. Talrige undersøgelser viser, at få lande har en befolkning, der får og bruger så mange egne ideer på arbejdspladsen, som danskerne. Og ifølge en spørgeundersøgelse foretaget af Userneeds sværger 89 pct. af danskerne da også til nye ideer som svaret på fremtidens udfordringer og konkurrence.
Vi er en kreativ stormagt. Hvad med så at inspirere resten af verden og levere det gode eksempel ved at sætte den danske iderigdom på formel?
Lad os indføre frivillig hjernepligt i Danmark. Hvad skal vi i grunden med værnepligt i innovationsalderen? Meget bedre, hvis vi rekrutterer enhver tankefør mand og kvinde til at tænke for Danmark, og komme med ideer og forslag til hvordan vi bedst håndterer fremtiden.
Hjernepligt kan fint organiseres med internettet og en udvalgt D-dag som fokuspunkt, hvor alle hjernepligtige på deres arbejdspladser, i skolerne, på borgermøder eller fra deres eget hjem kan bidrage med ideer - lokale, nationale eller internationale - om hvad vi kan gøre for at få verden på ret køl. Ideer, som frit tilgængelige på en hjemmeside kan debatteres, videreudvikles og adresseres til politikere med ansvar for området.
Ved at arrangere en sådan national brainstorm - en folkets tænketank - kan Danmark få en ny fælles platform for en debat og fornyelse, der involverer og engagerer hele befolkningen.
? Forskere og eksperter kan kvalificere ideerne.
? Politikere og myndigheder får et ide-katalog fra deres egne vælgere.
? Virksomheder og organisationer kan videreudvikle lovende ideer.
? Medierne får en aktuel anledning til at bore ned i udvalgte ideer og emner, og involvere læserne i dem.
Faktisk er hjernepligt blevet testet som et forsøg i Helsingør Kommune, hvor borgerne blev bedt om at komme med ideer til kommunens erhvervspolitik. Der kom over 1.000 ideer og ifølge Frederiksborg Amtsavis var "Hjernepligt-initiativet en kæmpestor succes," som engagerede borgerne lige fra erhvervslivet til gymnasierne.
Så hvorfor ikke mobilisere hele nationen - mens vi husker at hylde de bedste ide-leverandører med offentlig anerkendelse, så vi får sagt, at det er hipt at være nytænker.
Med frivillig hjernepligt kunne Danmark vise resten af verden hvordan man i dagens it-drevne innovationssamfund kan mobilisere befolkningens kreativitet omkring håb og nytænkning, frem for at overlade fremtiden til mismod og rådvildhed.
En national dansk hjernepligt-manøvre kunne blive en global showcase på hvordan man folkeliggør nytænkning i krisetider og styrker den innovationskultur, som leverer både vækst og redningsplaner. Hvem bedre til at gøre det, end klodens mest kreative lille nation, der har mødt tidligere tiders store udfordringer med nyskabende svar som andelsbevægelsen?
Hvad synes du? 
Berlingske Nyhedsmagasin


Tilbage
Mikael R. Lindholm, Fyrrevej 15, 2680 Solrød Strand, Telefon: , mrlindholm@mail.dk