Når markedets ypperstepræster angrer
Dato
26-03-2009

Forfatter(e)
Tænketanken

Når markedets ypperstepræster angrer

Jack Welsh, den legendariske tidligere topchef for General Electric, sendte et chok gennem det internationale erhvervsliv med en udtalelse i forrige uge om, at "shareholder value er den dummeste ide i verden". Det skete i Financial Times, der analyserer "kapitalismens fremtid" i kølvandet på det amerikanske finansielle markeds kollaps.

Når den udtalelse fik mange erhvervsledere til at få kaffen galt i halsen, skyldes det, at Welsh har været en af de frie markedskræfters ypperstepræster og varm fortaler for shareholder value som ledestjernen for virksomhedsdrift de sidste 30 år. Jack Welsh leverede som topchef for General Electric en opskrift på, hvordan man maksimerer aktieværdien ved at fokusere benhårdt på værdiskabelse og ved at skære alt og alle væk, som ikke bidrager til værdi målt med aktiemarkedets målestok. En opskrift, der blev kopieret af en hel generation af erhvervsledere.

Welch's melding kom kort efter, at den tidligere centralbankchef Alan Greenspan, en anden af laissez-faire kapitalismens ypperstepræster, sagde, at det ville være en god ide, hvis staten overtager en række af de amerikanske banker for at fikse det finansielle system. Nationalisering og statslig ejerskab er den ultimative mistillidserklæring til de frie markedskræfter.

Udtalelserne illustrerer den markedsideologiske selvransagelse, som finanskrisen har udløst især i USA og den angel-saksiske del af verden.

To interessante fakta:

*Trods massiv økonomisk vækst er befolkningerne i hverken USA eller Storbritannien blevet lykkeligere siden 1950erne.

* Mens 60 pct. af befolkningen i såvel USA som Storbritannien i 1960erne var tillidsfulde og sagde, at "man kan stole på de fleste mennesker", er tallet i dag kun 30 pct.

Lykken er udeblevet, tilliden smuldret - erstattet af en intens rivalisering, hvor alle kæmper mod alle om den individuelle belønning - mens løftet om velstand nu er forduftet for millioner.

Intet under, at der nu bliver stillet spørgsmål om det attraktive i et shareholder value-drevet samfund.

Især, fordi der findes alternativer.  Som Richard Layard fra Centre for Economic Performance på London School of Economics påpeger, så har "de skandinaviske lande formået at kombinere effektive økonomier med større lighed og gensidig respekt", mens de har "det højeste niveau af tillid i verden" - og i øvrigt også de lykkeligste befolkninger i verden, med Danmark på en førsteplads.

Ganske vist har de skandinaviske stakeholder-samfund ikke været i stand til at matche den rent økonomiske vækst i shareholder-samfundene, men har til gengæld opnået meget mere tillid og lykke. Ingen dårlig handel, som verden ser ud i dag.

Ironisk nok forstærker finanskrisen orienteringen mod shareholder value. I det mindste på kort sigt. Såvel i Danmark som internationalt fokuserer virksomhederne nu som aldrig før på lean og skærer til, så alt, der ikke skaber værdi nu og her bliver smidt væk.

Men i takt med at krisens konsekvenser udfolder sig i de kommende år, kan ypperstepræsternes bodsgang vel vise sig at varsle et opgør med hvordan vi skaber og måler værdi - på virksomhedernes bundlinje, såvel som samfundets. Det kræver nye regler, regnskaber og resultatmål. Hvem mon leverer dem?

Berlingske Nyhedsmagasin


Tilbage
Mikael R. Lindholm, Fyrrevej 15, 2680 Solrød Strand, Telefon: , mrlindholm@mail.dk