Rapport: Nomadefamilier er sociale flygtninge i eget land
Beskrivelse
PRESSEMEDDELELSE - Rapporten "Sociale flygtninge i eget land" leverer en opskrift på, hvordan socialt udsatte familier og deres børn bliver hjulpet bedre og hurtigere til et liv i trivsel.

Rapporten, som er udarbejdet af Huset Zornig for Socialministeriet, beskriver livet i de socialt mest udsatte familier i Danmark, de såkaldte lukkede nomadefamilier. Mange af familierne har en svag tilknytning til arbejdsmarkedet, mangler uddannelse, oplever fattigdom, sygdomme og traumer. De føler sig socialt ekskluderede, hvis ikke direkte udstødt, og lever reelt som sociale flygtninge.

Livet i de lukkede nomadefamilier går særligt hårdt ud over børnene, der ofte oplever alvorlige omsorgssvigt. I nogle familier bliver børnene udsat for vold og seksuelt misbrug, og vokser op med skader, der er ødelæggende for deres livsmuligheder.

”Vi har brug for en anderledes tilgang til familierne fra myndighedernes side for at hjælpe dem. Vi kan ikke fjerne alle børnene i socialt udsatte familier ved fødslen, for at skåne dem for overgreb. Men vi kan hjælpe forældrene langt mere og tidligere i deres liv, og sætte ind langt hurtigere og mere effektivt, når der er problemer. Og det begynder med, at vi forstår familierne og deres udfordringer, hvilket familierne samstemmende siger, de ikke oplever i mødet med myndighederne. Derfor lukker de sig, mens problemerne vokser. Reelt er de sociale flygtninge i deres eget land, uden mulighed for at søge hjælp i et asylcenter,” siger Lisbeth Zornig Andersen i en kommentar til rapporten.

Rapporten leverer syv anbefalinger til om en forbedret indsats over for familierne, hvor udgangspunktet er en it-baseret identifikation af sårbare familier og en helhedsorienteret indsats.

Download
Oprettet
April 2014

Tilbage
Mikael R. Lindholm, Fyrrevej 15, 2680 Solrød Strand, Telefon: , mrlindholm@mail.dk