Ny digital vision for Danmark
Beskrivelse
PRESSEMEDDELSE - Hvis vi ikke i 2010'erne skal stå med tabte vækstmuligheder og spilde samfundets ressourcer på gammeldags og ineffektive løsninger, så er der behov for en ny samlende samfundsvision med it som omdrejningspunktet, der formår at mobilisere en fornyet interesse for skabermulighederne i den digitale teknologi.

Det er baggrunden for, at Danmarks digitale tænketank CIO Innovation Forum har offentliggjort en rapport med titlen "Det digitale skabersamfund". Tænketanken, som består af en række af IT-Danmarks førende praktikere og tænkere, giver med rapporten et bud på en ny digital vision for Danmark, som kan afløse den gamle - "Info-samfundet 2000", der blev formuleret helt tilbage i 1995.

"Visionen for "Info-samfundet 2000" var i sin kerne et samfund, der forbruger it, snarere end et samfund, der skaber med it. Danskerne skulle kunne bruge it til at hente information og forbruge de store ressourcer på Internettet. Det lå ikke i visionen, at danskerne skulle skabe med it og dele med andre via Internettet. I dag er det imidlertid ikke nok at være et it-forbrugersamfund. Vejen til samfundsmæssig vækst går via udvikling af eksisterende produkter til et mere intelligent og avanceret niveau og udvikling af helt nye løsninger og forretningsmodeller med digitale midler," siger Mikael Lindholm, initiativtager til tænketanken.

Derfor er det ifølge rapporten ikke længere tilstrækkeligt, at danskerne kun har brugerkompetencer, der gør det muligt at anvende en computer til f.eks. dokumentbehandling, internetsøgning og databasehåndtering. Det er også nødvendigt med skaberkompetencer, der gør en stor del af danskerne i stand til at formgive, producere og dele viden ved hjælp af it. Og det mestrer de færreste.

Faktisk har omkring hver fjerde dansker ifølge Teknologisk Institut end ikke digitale kompetencer nok til at forbruge it nok til at begå sig i dagens digitale samfund og benytte de eksisterende services, som f.eks. den elektroniske skattemappe og netbank.

"Derfor kræver det digitale skabersamfund først og fremmest, at vi definerer og måler danskernes digitale kompetencer, og formulerer tiltag, der styrker de digitale kompetencer i hele befolkningen. Målet bør være, at ingen mulighed for at skabe velstand i den globale økonomi går Danmark forbi på grund af manglende digitale kompetencer," siger Mikael Lindholm.

Men det digitale kompetenceløft kan ikke stå alene. Der er samtidig behov for at udvikle et nyt sprog for it, så vi bedre kan illustrere informationsteknologiens betydning og digitaliseringens potentiale som løsning på samfundets problemer.

Der er behov for at styrke en innovationskultur i Danmark, der erstatter nul-fejlskulturen, hvor den trives, og engagerer til nytænkning.

Danmark skal positionere sig som nationalt eksperimentarium for nye digitale løsninger og forretningsmodeller.

Og den offentlige sektor må spille en mere offensiv rolle ved at inddrage og støtte både borgere og virksomheder i takt med, at det offentlige stiller stadigt større krav om digitale kompetencer til brugerne.

"Vi kan kun håbe på, at regeringen tager visionsudspillet til sig. Det er "the missing link" mellem ambitionen om at positionere Danmark som verdens førende innovationsland og blive forgænger inden for klimateknologi og velfærdsløsninger," siger Mikael Lindholm.

Styregruppe for CIO Innovation Forum

Lars Mathiesen, formand, direktør, koncernudvikling og it, Nykredit
Mikael Lindholm, direktør, Innovation Inside
Jørgen Bardenfleth, adm. direktør, Microsoft
Ejvind Jørgensen, underdirektør, Rambøll Management
Allan Fischer­Madsen, partner, Devoteam Consulting
Klaus Kvorning Hansen, direktør, Pen­Sam
Lars Monrad­Gylling, adm. direktør, KMD
Kenneth E. Schmidt, CIO, Carlsberg
Michael V. Skånstrøm, vice president, Lundbeck
Mads Tofte, rektor, IT­universitetet
Kim Østrup, vicedirektør, IBM
Peter Bruun, professor, Danmarks Tekniske Universitet
Torben Flensby, direktør, Flensby & Partners
Jesper Bove­Nielsen, partner og forfatter, betahq


Læs mere i rapporten "Det digitale skabersamfund" og presseomtale her.

Download
Oprettet
Juni 2009

Tilbage
Mikael R. Lindholm, Fyrrevej 15, 2680 Solrød Strand, Telefon: , mrlindholm@mail.dk