Den danske model
Beskrivelse

Danmark byder på et af verdens mest interessante paradokser. Selv om dette lille land i nord har verdens højeste skattetryk, verdens korteste arbejdsdage, længste ferier, højeste lønninger, største offentlige sektor, højeste fagforeningsprocent og et generelt elendigt vejr - trods alt dette bliver Danmark år efter år kåret som et af verdens mest konkurrencedygtige lande målt på stort set enhver rangliste for økonomisk konkurrenceevne, uanset om det er World Economic Forum, IMD, Economist Intelligence Unit eller Verdensbanken, der står bag målingerne.

Og for at skærpe paradokset yderligere, fremstår danskerne ifølge blødere målinger fra f.eks. World Values Survey samtidig som de lykkeligste mennesker i verden.

Hvordan kan det være, spurgte International Herald Tribune i en stort opsat artikel, at Danmark - og de øvrige nordiske lande, som også ligger højt på de internationale ranglister - formår at banke markedsøkonomiske supernationer som USA og Singapore af banen målt på den konkurrenceevne, som er kapitalismens adelsmærke? Eller som avisen formulerede det: "Hvordan kan denne humlebi flyve?"

Mikael Lindholm leverer sit bud på svaret i bogen "Denmark limited - Global by design", som tidligere ISS-koncernchef og Danmarks-ambassadør Waldemar Schmidt har initieret og redigeret. Bogen består af bidrag fra en række danske topledere og eksperter, herunder Jørgen Mads Clausen, Danfoss, professor Ove Kaj Petersen, CBS. I kapitlet "Den danske model" forklarer Mikael Lindholm hvordan danske værdier og kultur har vist sig at have en erhvervsøkonomisk konkurrenceevne, som gør Danmark til et af de stærkeste lande i verden.

Den danske model blev samtidig temaet for VL-Døgnet 2009, hvor knap 600 danske topledere samledes for at analyse muligheder og farer for den danske model.

Læs kapitlet "Den danske model" her.


Tilbage
Mikael R. Lindholm, Fyrrevej 15, 2680 Solrød Strand, Telefon: , mrlindholm@mail.dk